Svet-Stranek.cz
Azyl morčat u Reny

NEŽ SI MORČE POŘÍDÍTE - jak poznat slušného chovatele.:Zvířátka mají jen nás, jsou na nás závislá a od naší péče se odvíjí i délka jejich života.

NEŽ SI MORČE POŘÍDÍTE - jak poznat slušného chovatele.

Více smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke stažení

Potřebujete poradit? Přihlaste se zde na
Více smajlíků ke 
staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke stažení
Mějte vždy na paměti, že zvířata mají jen nás, jsou na nás závislá a od naší péče se odvíjí délka a kvalita jejich života.

Morče je společenský tvoreček, v přírodě žijí ve skupinách a tvoří mezi sebou sociální vazby, proto se doporučuje, chovat minimálně po dvou stejného pohlaví (nikdy ne páreček) Na samotu si může zvyknout, ale rozhodně nebude šťastné a bohužel neumí mluvit lidskou řečí, aby jim to vysvětlilo.
Člověk jim opravdu kamaráda stejného druhu nikdy nenahradí!!  
Morčátka jsou velmi citlivá zvířátka, obzvlášť někteří jedinci pak samotou trpí a může steskem i umřít.
Podle EU bude i u nás uzákoněno, že se morčata 
budou muset chovat minimálně po  2  kusech  stejného  pohlaví. Ve Švýcarsku, Rakousku, Nizozemí a ve Švícarsku to je uzákoněné.
To, že někdo má jedno morče, neznamená, že je to správné a že to morče není smutné 😞...
Když mají kamaráda a mají si s kým pokecat, hned vidíte jak jsou morčíci šťastní a živější. 
Když je samo, jen leží, baští a kaká, nemá žádnou náplň, jen čeká, jestli si ho člověk vezme a pustí do výběhu... Samotné většinou nechce ani běhat, bo mu chybí kámoš do party 😞
Vám by také bylo samotnému smutno bez kontaktu s tvorem stejného druhu 😞 
Zde máte pěkné video na téma -
 Než si morče pořídíte!
Doporučuji prostudovat celé tyto stránky, najdete tu opravdu všechno
Nedoporučuji kupovat nějaké knížky, jsou to jen dotisky starých vydání a zastaralé informace, hlavně co se týče krmení! (mám doma 8 různých knížek o morčatech, tak mám s čím srovnávat) 
KNIHY NEDOPORUČUJI KUPOVAT -
Zatím jedna knížka, kde jsou docela kvalitní informace je "Morče - Immanuel Birmelin"
Ale pozor jsou tam i některé zastaralé informace co se týče krmení...co platilo na dřívější morčata jak se krmila, neplatí na dnešní přešlechtěné a zdegenerované s citlivým zažíváním.
JAK POSTUPOVAT PŘI VÝBĚRU MORČETE:

https://mazliccivpohybu.cz/blog/articles/2706-jak-postupovat-pri-vyberu-morcete?fbclid=IwAR20PyTZgzVLjZLKBA6lk1wQCARA8efBkdyTfDXSxsIixIWn_cc39L0238M


Malé dítě a morče
Domácí zvířátka nejsou hračky pro děti, jsou to křehká stvoření, které mají svoje potřeby i pocity a potřebují naši lásku a péči.
Nedávejte klec k malým dětem do pokojíčku, kde dovádí, křičí a dupou, morče bude neustále ve stresu vyděšené a mohlo onemocnět a umřít stresem!
Řešila sem po telefonu s lidmi už hodně podobných případů, ochrnutá páteř, zlomená nožka, vyražené přední zuby a v některých případech muselo být uspané!!! U malých dětí nenechte morče volně po pokoji, nedej bože je honit!!  Morče honěním stresuje a nedej bože mu nechtěně ublíží, zakopne o ně, nechtěně šlápne a je vymalováno a budete brečet! Morče prostě není na hraní pro děti.
Morčátka nejsou hračky na hraní !
Můj 3 letý vnouček Jaroušek si hrál na zemi a morčátka kolem něj jen chodila, okukují jeho hračky, očichávají autíčka a kostky a vnouček je pozoruje.
Rád mě pomáhá krmit, trhat jim travičku a sedmikrásky a když mu to dovolím, tak si je pohladí.
Je vychovaný, není rozývený ani hlučný, ale stejně ho tahat morčata nenechám, protože jsou moc křehká a jeho malé ručičky by jim nechtěně ze samé lásky mohly ublížit, i když je na ně něžný a opatrný, tak vše je pod mým dohledem.

Fotky : Vnouček a jedno ze zachráněných morčat Rebečka: 

Morče a jiný živočišný druh NE !
DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ:
V žádném případě nedáváme žádné zvíře do klece k morčeti!!! Morče i dotyčné zvíře musí mít každý svoje obydlí a soukromí. viz odkaz ZDE KLIK

Úvahy před pořízením morčete

Více smajlíků ke stažení Aby se morčata měla dobře

  1. Morče je společenské zvířátko, proto je potřeba mít 2 morčátka stejného pohlaví, věřte, že si i vy užijete i víc legrace.
  2. Musíte se jim každý den věnovat, poskytnout výběh a vhodnou zábavu. To znamená hodně práce a času, který budete muset vynaložit.
  3. Dostatečně velkou klec, pro 2 morčata minimálně 120cm (čím větší tím lepší)
  4. Klec musí být vždy čistá, potrava vždy čerstvá, zelenina řádně omytá, ne zbytky z kuchyně, morče není popelnice.
  5. Když svému dítěti koupíte morčata, musíte na péči o něj  dohlížet hlavně vy a pomáhat.
  6. Myslete na to, že během vaší nepřítomnosti se někdo musí o morčata starat (dovolená, pobyt v nemocnici apod.) (pokud jste z Prahy a okolí, je tu můj Hotel morčat u Reny)
  7. Máte už nějaké domácí zvíře, které se případně s morčaty nemusí snášet? V JEDNÉ UBIKACI NESMÍ BÝT MORČATA S JINÝM ZVÍŘETEM. Morče a jiné zvíře NE - KLIK
  1. Máte dostatek finančních prostředků na kvalitní stravu, seno, granule, zeleninu, podestýlku.
  2. Máte peníze na veterináře, pokud by morčátko onemocnělo? Veterina je někdy dost drahá!!
  3. Zjistěte si před pořízením morčete, zdali některý člen rodiny není alergický na zvířecí chlupy či seno. 
  4. Zjistěte si předem na které veterině, mají specialistu na hlodavce a morčata, protože až onemocní, bude pozdě na hledání!!
  5. Pokud jste schopní toto vše pro morčátka obětovat a zajistit, pak tedy morčatka kupte.
Při koupi morčete, máte 2 možnosti:
1/ koupit morčata ve zverimexu,
2/ koupit morčátka od chovatele -

Vyberte slušný obchod či chovatele, kde mají morčátka na první pohled v čistotě, zdravá, kde je o morčátka dobře postaráno a není to jen jako "velkovýroba" na prodej.


S novým morčátkem doporučuji zajít na veterinu za specialistou odborníkem na morčata, aby ověřil pohlaví a prohlédl, jestli je zdravé a bez parazitů.

Nepodporujte množitele, raději adoptujte. odkaz na AZYLY a CHS v ČR.
Co znamená množitel - v odkaze: KLIKZDE
Množitelé množí jakákoliv domácí mazlíčky!
JAK POZNAT SLUŠNÉHO CHOVATELE:

Pozor na podvodné CHS, většina jich jsou množitelé.

Nepřebírejte morčata někde venku, nebo podle fotky poslané kurýrem, není tak jistota, že dostanete zdravé morče a správné pohlaví.

Často se stává, že vám ho předají venku, před obchodem, na parkovišti, nebo pošlou kurýrem a doma pak zjistíte, že je morče nemocné, má průjem, svrab, všenky a nebo máte jiné pohlaví, většinou kluka místo holky, protože kluci jim tam zůstávají, ale množitel rádoby CHS pak už nereaguje a dělá mrtvého brouka, hlavně že se takového morčete zbavil a shrábnul peníze.

Solidní chovatel vám umožní navštívit morčátka i vícekrát, ukáže vám kde a v jakém prostředí vyrůstají, kdo jsou jeho rodiče, čím krmí atd.

Zajímá se kde a s kým bude morče žít, kdo bude o něj pečovat, jak bude ubytované, bude rád, pokud ho budete informovat o vývoji, chování či zdraví morčete.

Bude vám pomáhat, jak jen to jde, neobtěžují ho telefony ohledně morčete (v kteroukoli denní či noční hodinu) a své zkušenosti a rady vám předá ochotně a rád.

Má zájem o další kontakt s vámi, pokud o něj i vy stojíte.
Webové stránky CHS napoví - už podle webových stránek dané CHS se dá dost rozpoznat množírna či slušná CHS, protože jen podle fotek vymydlených výstavních kusů a prodejních miminek fakt nepoznáte v čem a jak morčátka žijí a jestli se mají opravdu dobře.
Pozor, jsou i malé domácí množírny co mají pár morčat a množí geneticky příbuzné, kde je hrozba genetických vad a nemocí.
Více smajlíků ke stažení S novým morčátkem
doporučuji hned zajít na veterinu za odborníkem na morčata, aby ověřil pohlaví, prohlédl jestli je zdravé a bez parazitů.
Nové morče nechte v karanténě 3-4 týdnymohlo by nakazit ostatní třeba všenkami či svrabem a musela by se léčit všechna morčata.
Více smajlíků ke stažení Kolika let se morče dožívá
  • Morče se zpravidla dožívá 5 - 8 let, vzácně 10 let, ale vyskytly se už zmínky i o dvanáctiletých morčecích Metuzalémech.
  • Kritickým obdobím podle mých pozorování je však věk kolem třetího roku, kdy se často projeví nemoci ze špatné životosprávy - především nevhodná kombinace vodnaté a nadýmavé zeleniny, překrmování vysoce energeticky bohatou potravou, podáváním obyčejné směsi se zrním a nedostatek pohybu, ale také některé vrozené vady.
  • Přibližně do roka rostou, po roce ještě trochu nabírají a kolem 5ti let většinou jak stárnou pomalu kostnatí.
Kolik morčátek -jedno, dvě nebo více?Více smajlíků ke stažení  Více smajlíků ke stažení 
Rozhodně 2 stejného pohlaví, nebo vykastrovaného samce se samičkou!
Morče je společenský tvoreček, potřebuje společnost svého druhu, jinak teskní, nudí se a ze smutku by mohlo i uhynout.
Podle EU bude i u nás uzákoněno, že se morčata 
budou muset chovat minimálně po  2  kusech  stejného  pohlaví. Ve Švýcarsku, Rakousku a Nizozemí už to je uzákoněné.
 
Pokud máte jen jedno morče, pořiďte mu kamaráda stejného pohlaví, nejlépe mládě staré 5 týdnů a více, nebo k samici vykastrovaného samce.
Morče je skupinové a společenské zvířátko a má být chováno minimálně ve dvojici stejného pohlaví, nebo vykastrovaný samec s samičkou, nebo skupinou samic!! 
O soužití je v sekci - SOUŽITÍ a SEZNAMOVÁNÍ

Výmluvy proč mít jen jedno morče neberu! 
Pokud máte jen jedno morčátko a o této 
skutečnosti už víte, měli byste tuto chybu napravit, nese vymlouvat a ohrazovat nesmysly, jako že je morče spokojené samo, 
že si nestěžuje, že se mu věnujete atd...
Představte si, že vy budete zavření v kleci a občas si vás vytáhne třeba slon... asi moc spokojen nebudete :-(
Je pravda, že každé morče si s každým morčetem úplně ne sedne, to bývá většinou u samců, pak je potřeba oba kluky vykastrovat...
Nebo samce nechat vykastrovat a mít ho se samicema... ale je potřeba mít na paměti, že každý zákrok na morčeti, musí provádět pouze specialista na morčata, pak kastrace samců probíhá bez komplikací.
Pokud jsou samci už staří na kastraci
Řešení je tedy jednoduché
rozdělit mříží velký výběh, nebo klec 140(160)cm 
a můžou být2morčata... nebo dát klece vedle  sebe, aby na sebe viděli, cítili a mohli interagovat...
Morčata  tak mají kámoše se kterým si můžou pokecat, ale nemohou se prát.
Dvě morčata nesnědí o tolik víc než jedno, tak že zase až tak o penězích to není... teda pokud ho nekrmí jen zbytky z kuchyně a nejlevnější směskou.
Když se chce, tak to jde, ale musí se opravdu chtít a ne jen hledat důvody... ale hledat způsoby jak to udělat!
O kastraci samce je v sekci - 
SOUŽITÍ, SEZNAMOVÁNí + KASTRACE

Je potřeba něžné zacházení, hladit jemně a každý den je pouštět na probíhačku třeba po pokoji co nejdéle to je možné. (zabezpečit veškeré dráty, kabely, zadělat škvíry a skulinky kam by mohlo morčátko zalézt a vůbec vše, co by mohlo morčátku ublížit).
Když mají společnost morčecího kamaráda, jsou šťastnější, lépe snášejí stres a i vy si užijete víc legrace a budete mít radost.

Jak se morče cítí, když je samotné - KLIK

Proč nemít jen morče, ale mininálně dvě?
Přečtěte a pochopíte... KLIK


10 věcí do začátku - co je třeba koupit:


  1-  Klec -
 minimální rozměr 
pro 2 morčata 120x50 cm, čím
       větší, tím lepší,
 ale čím větší, tím lepší. Další menší klec jako marodku.  Klece a vybavení-KLIK
Hlavně vytvořit rozmanité prostředí, aby morče 
mělo co prolézat a zkoumat.
  2-  Seník - většinou bývá ve výbavě klece
  3-  Napaječka většinou bývá ve výbavě klece
  4-  2x miska - jedna na granule a druhá na zeleninu
        kulaté misky zaberou víc místa, rohové misky místo v kleci
        ušetří  (viz. "Vybavení klece + potřeby")
  5-  Podestýlku - hobliny a na dno dřevěné peletky (viz. sekce Podestýlky + čištění + hygiena)
  6-  Seno = základ potravy!!!
  7-  Zeleninu - mrkev, celer, petržel i s natí atd.
        (viz. sekce "Zelenina")
  8-  Granule - určené jen pro morčata v nich má zaručený
        stejnoměrný přísun živin a vitamínů (směsi NEjsou vhodné)
        (viz. sekce "Granule + Seno")
  9-  Přepravka - pro přepravu morčátka třeba k veterináři a pod.
        (viz. sekce "Vybavení klece + potřeby"
)
10-  
Pelíšek - Papučka, nebo Hamaka (houpačka) tunýlekprolézačku a nebo udělat patro a na něj dát pelíšek či papučku. Myslím že je to lepší řešení než domeček, morčátka na tom ráda lenoší a odpočívají, pod hamakou i patrem se může morče schovat a má tam i své soukromí
NE klasický domeček
Klasický domeček není vhodný protože:

  1. Na morče není vidět a nepozná se, že mu není dobře,  že sedí naježené nemocné a problém se začne řešit  pozdě a pak už nepomůže ani veterinář (jen 2 dny u morčete mohou být osudné)
  2. Morčátko je většinu času zalezlé v domečku, ztrácí tak i kontakt s okolím a pomaleji se i ochočuje.
Jak pečovat o morče najdete v sekci - PÉČE O MORČE

PŘIROZENÉ CHOVÁNÍ MORČAT -KLIK (překlad Google z Němčiny)

Morče se představuje

Morčátka, která chováme doma, mají své předky v Jižní Americe, v divokých morčatech. Už tam bývali domestikováni, chováni nejen kvůli masu a obětem, ale i jako mazlíček pro děti. Když Španělé na počátku 16. stol. objevili Jižní Ameriku, setkali se s těmito zvířátky v domech zdejších obyvatel i okolo nich. Už tehdy existovala morčata i v jiných barvách než v původní zlaté aguti.

Vzhledem ke svému způsobu života ve velkých společenstvích jsou tito drobní hlodavci naprosto mírumilovní a nemají agresivní chování. Morčata jsou velmi přítulná a ráda se chovají. I péče o ně je poměrně jednoduchá a při nenápadném dozoru ji zvládne i malé dítě. Proto jsou tolik oblíbená v rodinách s malými dětmi. Mimoto bývají aktivní přes den, takže se výborně hodí jako společenské zvířátko.

Jsou to zvědavá a velmi komunikativní zvířátka, podle zvuků, které vyluzují, mohou majitelé rozeznat jejich strach, osamocenost či pocit hladu.  A protože jsou společenská, samotná v uzavřeném prostoru psychicky strádají, proto je ohleduplnější je chovat minimálně ve dvou, stejného pohlaví, pokud nechcete rozšířit morčecí společnost.

Dospělé morče váží 800 - 1300g a dosahuje velikosti 20 - 36cm. Tělíčko má robustní, zavalité, s krátkými končetinami, zadní nožičky delší než přední. Morče domácí ocásek zcela postrádá, ostatní morčatovití mají krátký až zakrnělý ocásek. Dožívá se 6 – 10 let. Samička bývá březí 63 – 72 dní, rodí 2 – 6 mláďat.

Morčata ovládají celý komplex sociálního chování především díky svým smyslům. Jejich sluch je velmi dobře vyvinutý, vlastní mnohem více sluchových buněk než člověk. Čich využívají hlavně ke kontaktu mezi sebou. Vylučují speciální pachy či značkují močí. Tak mohou vyhledávat i ztracená mláďata. Vnímají nejrůznější pachy, které lidé ani nejsou schopni postřehnout. Agresivní pachy, jako např. cigaretový kouř, čisticí prostředky, silný parfém, do jejich teritoria raději vůbec nevpouštějte.

Stejně jako většina hlodavců má i morče široké zorné pole díky umístění očí, avšak na úkor odhadu vzdálenosti. Překážky zdolává pomocí hmatových vousků, mimo jiné mu umožňují zjistit, protáhne-li se otvorem. Stejné je to s chutí každé má jiné chutě.  
návštěvníků stránky
celkem1 545 761
tento týden481
dnes46
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie. OK