Svet-Stranek.cz
Azyl morčat u Reny

ZÁKLADNÍ PÉČE O MORČE:Zvířátka mají jen nás, jsou na nás závislá a od naší péče se odvíjí i délka jejich života.

ZÁKLADNÍ PÉČE O MORČE

Více smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke stažení

Potřebujete poradit? Přihlaste se zde na 
Více smajlíků ke 
staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke stažení

MÁTE-LI SVÉ MORČÍKY RÁDI,

NEKRMTE JE ZRNÍM!

Špatně krmení morčíci se většina nedožívaje vysokého věku, většinou jen 2-3 roky a to je sakra málo, přesto že by se mohlo při správné výživě dožít  5-8 let, výjimečně i 10 roků. 

Kdyby bylo morče věc a ne živý tvor... nechala bych vás, at si děláte co chcete.... ale je to živý tvoreček s dušičkou, neumí samo mluvit, tak za ně mluvím já :-)

Jak o morče pečujeme:

RÁNO - seno+zelené krmení (salát, nať mrkve, celeru, petržele a pod. v létě místo zeleniny travičku)

VEČER
seno, čerstvá voda, zelenina,
bezobilné granule, sušené bylinky (umýt misku a napáječku) nechat proběhnout ve výběhu.
Starším zdravým morčíkům dáváme zeleninu jen 2x denně a nepřeháníme množství!! Granule klidně obden, aby netloustla a netučněly jim vnitřní orgány.

Voda - každý den čerstvá - Některá morčata nepijí, jiná zase víc... mají úsporné vodní hospodářství, bo pochází z území Peru, kde je voda spíš v podobě ranní rosy na suché trávě.
Do vody je potřeba přidávat Cvitamín nejlépe v kapkách
Nejkvalitnější složení má C-vitod Versele-Laga- KLIK 

C-vit v zelenině a ovci http://www.fitvit.cz/clanek/vitamin-c-v-potravinach
  SENO MUSÍ BÝT NEUSTÁLE K DISPOSICI
http://morcatka.websnadno.cz/misa.gif
DENNĚkontrola podestýlky, pustit proběhnout ve výběhu, prohlédnout zoubky, oči, drápky, ouška i kožíšek (pokud se vám něco na morčátku nezdá, je lépe se zavčasu poradit s veterinářem)
Abychom včas poznali nemoc -  každý den morče prohlédnout a zjistit jak se chová (nezájem o jídlo a okolí, sedí naježené, tvar a charakter trusu, krev na podestýlce a pod.)  

Jak poznat nemocné morče
Odkaz ZDE: http://www.morcataureny.stranky1.cz/nova-stranka-259433/

TÝDNĚ - umýt důkladně klec horkou vodou a octovou vodou. Usazený močový kámen na dně klece rozpouští ocet a kyselina citronová.
Já mám v rozprašovači vodu s octem, nastříkám na dno vymyté klece, nechám působit, pak umyji houbičkou či kartáčkem a opět osprchuji.
    Více 
smajlíků ke stažení   Více smajlíků ke stažení 
PODLE POTŘEBY (1x měs) - ostřihat drápky, vyčesat línající srst 
Upozornění: Nenechte přerůst drápky!! Prstíky se morčeti pak zkroutí, (je to již nevratný proces) morčátku se už pořád bude špatně chodit, jelikož zkroucené prstíky mu již takto zůstanou napořád i když drápky budou ostříhané!! Starším morčátkům se někdy prstíky trochu zkroutí.     

JEDNOU ZA 1/2 ROKU - veterinářem nechat prohlédnout zoubky hlavně zadní, případně nechat zbrousit pod inhalační narkózou!!! Zároveň ostříhat drápky a celkově nechat prohlédnout (drápky můžete po poučení od veterináře a názorné ukázce stříhat i doma)

 

Koupání není nutné - maximálně jednou za rok a nebo jen pokud je to nutné ze zdravotních důvodů
Do vany na dno jsem dala velkou osušku a po krk morčete napustila teplou vodu, dětský teploměr ukazoval na 38°C :) tak že spokojenost. Pomalinku tam vložila Šmudlíka, on jen koukal a nic... začala jsem ho rukama pomalinku polévat vodou a v pohodě, když byl celý mokrý (pozor na hlavičku, uši a oči) vyndala jsem ho do umyvadla a namydlila šamponem pro morčata, hlavně bříško, prdelku a nožičky, pak zpátky do vany a pořádně opláchnout a osprchovat čistou vodou, ani neprotestoval, vyndala z vany na připravenou osušku a froté osuškou vyfrotýrovala, pak ještě fénem vysušila a dosušovali jsme se na klíně u TV. Byla to pohodička, bála jsem se jak bude reagovat, ale naprostá pohoda. 
Péče o srst a hygiena   http://www.morcataureny.stranky1.cz/nova-stranka-268795/Mějte vždy na paměti, že zvířata mají jen nás, jsou na nás závislá a od naší péče se odvíjí délka a kvalita jejich života.

Domácí zvířátka nejsou hračky, ale živé bytosti, jako jsme my, kteří potřebují naši lásku a péči.

Kdyby bylo morče neživá věca ne živý tvoreček... nechala bych vás, at si děláte co chcete.... ale je to němý živý tvoreček s dušičkou, neumí samo mluvit, tak za ně mluvím já :-)


návštěvníků stránky
celkem1 545 754
tento týden474
dnes39
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie. OK