Svet-Stranek.cz
Azyl morčat u Reny

PODESTÝLKY + ČIŠTĚNÍ + HYGIENA:Zvířátka mají jen nás, jsou na nás závislá a od naší péče se odvíjí i délka jejich života.

PODESTÝLKY + ČIŠTĚNÍ + HYGIENA

Kliknutím na podtržený text nebo na obrázek se otevře e-shop, kde je možné zboží zakoupit.
Čištění klece

image

Tip:  Usazený močový kámen na dně klece rozpouští ocet s trochou vody nebo kyselina citronová. 

Osvědčený klasický ocet desinfikuje a zároveň odstraňuje močový i vodní kámen i v domácnosti.

Klece čistím každý týden horkou vodou 
ve vaně,pak postříkám octovou vodou2/1(lepší silnější) nechám  působit,  pak  vydrhnu kartáčkem na nádobí, opět osprchuji a je čisto a klece mám stále jako nové. Jednou za čas umyji i mříže ve sprše.
Podestýlky
  • Dřevěné pelety (nepráší jako hobliny)

JLP product / Dřevěné pelety 

http://www.zbozi.cz/hledani/

(dobré přimíchat hobliny či Asan)

Výrobce pelet - Praha a okolí:
http://www.ateap.cz/kontakty.html

  Pelety bukové světlé Ø 8 mm, pytel 25kg. 

       ProfiBed® Classic 480 l (313Kč)

Allpsan 550l(350Kč)


ALLSPAN 20 kg(265Kč)  

(k hoblinám je dobré přimíchat dřevěné peletky, lépe to saje a déle vydrží než samotné hobliny)  

  • Asan buničitá podestýlka
    http://obchod.kralici.cz/ (dobré přimíchat dřevěné peletky či kukuřičnou podestýlku, déle to pak vydrží a není cítit)

Nejlepší kombinace podestýlky jsou podle mě dřevěné peletky na topení a hrubé hobliny (peletky dobře sají a hobliny jsou měkké)
Nebo dražší varianta, peletky a Asan.

U svých morčat používám:

Do WC 

  • Dřevěné hobliny hrubé - nejlepší jsou pro koně, nebo od truhláře. Osvědčilo se smíchat s dřevěnými peletkami, lepší sají a není to tak cítit.

    F444731

  • Podestýlka z dřevěných pelet - nepráší jako hobliny (peletky se dají levněji koupit v Bauhausu, jsou to Pelety na topení)
    F444594 
  • Podestýlka Asan buničitá - nepráší, je měkká a dobře saje. (Já míchám Asan s dřevěnými peletami aby to bylo měkčí)

    F444595 

Do morčatárny na dno 
  • Prací koberečky - místo podestýlky na dno - dobře se z nich zametají bobečky, snadno se perou a šetří peníze za podestýlku, jsou v různých velikostech. (obchody IKEA, JYSK, KIKA) pod ně se mohou dát také peletky na topení. 
     F444616    F453779 
F617828   F617829  

Do WC je ideální:

Kukuřičná hrubá podestýlka + dřevěné peletky na topení, není to tak měkké a morčíci tam spíš nebudou lehávat :)

U zachráněných morčat používám:

  • Dřevěné peletky na topení a na to hrubé hobliny (peletky sají lépe než hobliny a hobliny jsou měkké, ideální kombinace) 

PRACÍ KOBEREČKY POUŽÍVÁM V MORČATÁRNĚ

Když čistím, tak koberečky vyklepu  do pytle, vymetu podlážku, postříkám octovou vodou a nechám působit, pak vytřu, nechám uschnout a dám čisté koberečky. Záchůdky co tam mají myji stejně jako dna klece. Koberečky a pelíšky ještě vyklepu z balkonu a vyperu.

NEVHODNÉ PODESTÝLKY

Piliny, nebo drobné jemné hobliny (příliš prašné, dráždí dýchací cesty, oči a samečkům se dostávají do přirození a análního vaku)

Kočičí podestýlky - kočkolity, hrudkující a bentonové podestýlky (nebezpečné při pozření, lepí se morčíkům na zadeček a tlapičky)

Aby morčata nesmrděla,musíme krmit

zdravě a kvalitně!

ŽÁDNÉ SMĚSKY SE ZRNÍM ale kvalitní granule.

ŠPATNĚ KRMENÝM MORČATŮM TOTIŽ ŠÍLENĚ SMRDÍ VÝKALY, JSOU NEUSTÁLE NAFOUKLÉ, MAJÍ KVASINKY, ZÁPALY PYSKU A DALŠÍ NEMOCI I SKRYTÉ (záněty pohlavních orgánů, vnitřní orgány atd).  Když ke mě přijdou do péče cizí morčata krmena směsku se zrním, tak směska letí do koše... 

Aby tomu tak nebylo, musím je léčit podáváním léků na zažívání, probiotika, můj koktejl atd. 

Do misky zdravé bezobilné granule Cavi

Complete, C-vit pouze od Versele-Laga a kořenovou zeleninu (mrkev, celer) Nedávám nic vodnatého ani nadýmavého ani ovoce. 

Ubikace čistíme 1x týdně -

  1. vysypat podestýlku
  2. vydrhnout pod horkou vodou kartáčem  
  3. vystříkat octem a nechat působit
  4. vydrhnout kartáčem a  
  5. opět opláchnout horkou vodou


HYGIENA + DESINFEKCE
  • OCET - na usazený močový kámen na dně ubikace (do rozprašovače s vodou 1/1, povrch postříkat, nechat působit, pak houbičkou či kartáčem umýt a nakonec osprchovat čistou vodou) Na staré zkamenělé usazeniny a nánosy moči pak musíme Kyselinu citronovou. Já si koupím 5l octa za 70Kč, naředím do ostřikovače s trochou vody a mám vystaráno skoro zadarmo a na dlouho i přesto, že tu mám hromadu klecí a morčatárnu. 

Bio Kill spray, 200 ml  bezpečný netoxický a vysoce účinný insekticidní postřikový přípravek proti obtížnému hmyzu v domácnostech, potravinářských provozovnách, zdravotnických a společenských zařízeních s dlouhodobým účinkem.
Je účinný proti mouchám, mravencům, pavoukům, švábům, rusům, štěnicím, blechám, molům šatním, rybenkám, roztočům, všenkám, škůdcům potravin a tkanin.

Poznámka: můžete stříkat i na zvířátka i přesto, že je na obale psáno na prostředí, tak se nemusíte bát. S mojí veterinářkou jsme pátraly a zkoumali složení a je úplně stejné, jen tam je normální voda a v tom na zvířata byla destilovaná...tak že to je úplně to samé (dříve se dělal i na zvířata, ale kvůli nákladné legislativě se nevyrábí)

        Ballistol animal Ballistol Animal je speciální univerzálně použitelný prostředek pro citlivější místa na těle domácích zvířat . Účinný při doléčování zranění, péči o 

kůži a tlapky, čištění uší, citlivých a podrážděných míst na těle, nebo léčení exémů.  

  • Advocate spot on (vnější antiparazitika)
http://www.veteshop.cz/
  • Deodoranty do klece
      http://www.zoohit.cz/
  • Ekologický postřik proti parazitům a hmyzu:

Exner Petguard

http://www.zoohit.cz/
  • Šampony pro hlodavce:

http://obchod.kralici.cz/

Trixie / Nůžky na drápky 8 
cm  http://obchod.kralici.cz/

PODESTÝLKA NEBO PRACÍ KOBEREČKY ?

JAK TO DĚLÁM JÁ -
Já používám koberečky, sice furt peru, ale zaplať bůh za ně... jen koberečky vyndám, umyji vany octem , dám čisté koberečky, pelíšky, WC a je čisto :)
Do WC dávám dřevěné peletky smíchané s měkčí podestýlkou (Asan, hobliny a pod) to mě vyhovuje.
Špinavé koberečky vyklepu do pytle kam sypu WC a pak před praním ještě z balkónu, v pračce vyperu, na balkóně usuším a je hotovo ;)
Měla jsem tu přechodně dva dlouhosrsté morčíky a nevím co mě to napadlo, ale dala jsem jim jako podestýlku hobliny a při čištění jsem pak nadávala....
Čistit morčatárnu s koberečkama je brnkačka oproti
hoblinám... než se to vysype (lopatičkou vybere) na dno se to přilepí, někdy se to musí odmáčet...ale kobereček jen sundám, vyklepu, vyperu a hotovo...
Snažím se to všechno pro sebe trochu zjednodušit, bo mám díky mým nemocem dost bolesti a tak aby to bylo co nejmíň namáhavé :)
Ale rozhodně koberečky nejsou pro děti, bo by se maminky asi zbláznili, kdyby měli prát nejdříve koberečky a pak další prádlo a ještě když by měli nějaké chlupy na oblečení :) Já peru nejdřív morčíkům,
ale v pračce jsou pak chlupy, které musím vytřít, pak peru tepláky a džíny a teprve pak další :)
UKÁZKA KOBEREČKŮ A PELÍŠKŮ V PRAXI:
http://www.kralici.cz/morcata/alba.asp?a =22269 

KOUPÁNÍ - morče se běžně nekoupe, pouze v případě onemocnění pokožky či při nadměrném znečištění. http://www.kralici.cz/morcata/pages.asp?f=hygiena#koupani

(Pokud nějaký odkaz nefunguje, zdělte mě to prosím.)
návštěvníků stránky
celkem1 550 251
tento týden1 913
dnes570
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie. OK