OVOCE prakticky
nepotřebuje, když tak jen OBČAS KOUSEK jako PAMLSEK ne každý den. !! Ovoce obsahuje hodně
cukrů, je i vodnaté a morčátka by byla obézní se sklonem k cukrovce a obezita ohrožuje jejich zdraví
!!
(já dávám ovoce 1- 2 týdně, někdy
vůbec)
POZOR: při větším množství a častém
podávání působí nadmutí, průjem a
zažívací potíže.
Morče nemá uzpůsobené zažívání na vodnatou nadýmavou zeleninou a ovoce, tak
opatrně, nebo zbytečně umře dřív než musí.
Exotické ovoce - např.: Papája, avokádo, cherimoya, curuba, granátové jablko, guáve, physalis,
kumquat, liči, mango apod. mohou při požití vyvolat těžké trávicí problémy, a proto by neměly být
podávány.
Ovoce jen jako pamlsek
Občas malý kousek 2x2cm jako bonbonek. Obsahuje hodně vody a cukrů, což ve větším množství a častém podávání působí
zažívací potíže.
Z ovoce je vhodné odstranit
jadřince, aby se předešlo zaseknutí šlupičky do dásně k zubu, což se stává.
v závorce je
obsah C-vitamínu v g/kg
Jablka - i listy a větve (9) Neobsahují mnoho vitamínu, obsahují vitamín C a vlákninu,
jsou bohatá na ovocné kyseliny a
cukry. Bez
jadřince!
Podáváme plody, listy i větvičky.
Kivi - velké množství vitamínu C a hořčík, draslík, fosfor, vápník a sodík.
Můžeme podávat i se slupkou.
Borůvky
- i listy a větve, bohaté na vitamín C a mají
vysoký obsah železa a antioxidantů.
Meruňky - i listy a
větve, množství
beta karotenu a vitamínu A a C, malé množství kalorií.
Jahody (67) velké množství
vitamínu C a organických kyselin, lehce
stravitelné, mají velice málo přírodního cukru.
Jahodové listy - zdravé
Třešně - (10) obsahují
80 % vody, vitamíny B, C a E, minerální látky jako vápník, železo, zinek, hořčík, fosfor a
jód. listy a větve jen občas,
pro citlivější morčata nevhodné.
POZOR
Jádra jsou jedovatá.
Banán (11) vitaminy C, B, vitamín A a z minerálních látek hořčík, vápník a
fosfor a velice prospěšný draslík. Kousek
působí proti průjmu . Bez slupky!
Hroznové víno - i listy a větve (4) velké množství provitaminu A,
vitaminu C, E a B6, vápník, fosfor a měď, má jen 1 % rozpustné vlákniny.
Rybíz - i listy a větve, velké množství vitamínu
C, velký podíl vápníku, dále vitamíny A, B1 a B5, železo, hořčík a
mangan. Podáváme plody, listy i větvičky. Maliny
- Podáváme plody,
listy i větvičky
POZOR bez
trnů! Obsahují vitamin C, E a beta karoten, mangan,
riboflavin (vitamín B2), kyselinu listovou, niacinu (vitamín B3), hořčík, draslík, vlákninu a
další.
Ostružiny - plody, listy i větvičky
POZOR bez
trnů! Obsahují vitamín C, B, bioflavonoidy
fosfor, železo, hořčík vápník, třísloviny, kyselinu jantarovou, cukry a pektin.
Pomeranče (51) vitamín C,
B1, draslík , hořčík a fosfor. Bez
slupky!
Mandarinky (32) vitamín C, bioflavonoidy,
petkin a vlákninu. Bez slupky!
Pomelo draslík, železo, vitamíny A a C. Bez
slupky!
Grep
- velké množství vitamínu C, B a K, dále vápník, hořčík,
draslík či železo, bohatý zdroj vlákniny. Bez slupky!
Broskve
- i listy a větve, obsahuje téměř 90 % vody, kvalitní zdroj vitamínů A, B a C, spoustu minerálních látek jako
vápník, sodík, draslík a železo.
Meloun - POZOR větší
množství působí nadmutí
a průjem! vitamín A, vitamíny řady B
(B1, B2, PP či P), vitamín C a další minerální prvky. Silně močopudné.Hrušky
- i
listy a větve(4) POZOR větší množství působí
průjem a nedmutí! Bez jadřince!hodně vody, dále
kyselinu listovou, vitamín A, C, B, zinek, draslík, vápník, železo, jód, fosfor a hořčík,
hodně sacharidů,
Švestky,
blumy - i listy a
větve POZOR větší množství působí průjem a
nedmutí! zdrojem vitamínů B a E, vápníku, fosforu,
železa a draslíku.
Ananas - velké množství vody (86,2%), vitamíny A, B1, B2, C (20.6 mg), dále vápník (21mg), železo
(0,7 mg), draslík (190 mg), hořčík (17 mg) a fosfor (14 mg). Důležitou látku je
bromelain, přírodní enzym, který pomáhá štěpení proteinů na aminokyseliny. Dále
vlákninu, sacharidy a bílkoviny. Bez slupky!