! NIKDY NEPODÁVÁME
!
Morče je 100% býložravec a hlodavec!
- Lidské potraviny vařené a
tepelně zpracované
- Zrní a barevné směsi se zrním způsobují trávicí obtíže.
- Tyčinky lepené medem nebo vejci, které ještě
nadto bývají obalené v zrní, slunečnici, kukuřici,
ořeších... U citlivějších
jedinců způsobují trávicí obtíže.
- Suché pečivo (rohlíky, toastové chleby, tmavý barvený chleba,
loupáky, croissanty, dalamánky).
- Minerální a solné kameny vůbec nepotřebuje, ba naopak hrozí, že si zanese organismus solí či vápníkem,
což vede k ledvinovým a močovým kamenům. Morče má samo dost mineralizovanou moč a pokud ho
bude hryzat a lízat, tak jedině z nudy.
- Pamlsky s obsahem drůbeží
moučky (mívají to některá vojtěšková kolečka, nebo cokoliv jiného, čtěte složení
na obale)
- Mléčné výrobky (jogurty, sýry...) – mléko obsahuje mléčný cukr
(laktózu), která je pro všechny savce v dospělosti velmi těžko stravitelná. Jeho zásaditá povaha
narušuje pH rovnováhu ve střevech.
- Mléko (jogurtové dropsy, sušenky pro
zvířata, snacky nebo ovocné dropsy, které mají ve složení mléko apod.)
- Ořechy –
příliš tučné
- Káva, čokoláda – obojí je pro zvířata
jedovaté a nedokáží je strávit.
- Všechno lidské jídlo (sušenky, piškoty, křupky,
brambůrky, pizzu, párky, salámy, šunku...)
Tvrdé sušené pečivo, před tím skladované
v igelitu, strašně rychle se v něm dělají plísně,
z toho má morče zažívací a dýchací problémy.
- Brambory
(obsahují jedovatý solanin)
- Pažitka -
šnytlík (dráždí
sliznice)
- Pórek (dráždí sliznice)
- Cibule (dráždí sliznice)
- Řeřicha (dráždí dýchací
cesty)
- Česnek i medvědí
česnek (dráždí
sliznice)
- Luštěniny -
fazole (čerstvé jsou jedovaté)
-
čočka (nadýmá)
- Rebarbora (jedovatá)
- Křen
- Houby
- Živočišné
produkty (maso a masné výrobky)
- Med a Vejce
Když se dá 1 slabý
plátek 1x za 7-14 dní, dá se, ale lidi je s ní cpou každý den, protože jí milují, že jim
chutná a pak s nima řeší telefonáty, že je morče nadmuté, vybíravé, přerostlé zuby atd, proto
sem už na okurku alergická!
NEVHODNÉ jedovaté
Exotické ovoce - Papája,
Avokádo,
Mango, Granátové
jablko, Liči, Kumquat,
Cherimoya,
Curuba, Guáve, Physalis a pod. mohou při požití vyvolat otravu a těžké trávicí problémy, proto by neměly být
podávány.
Pokojové rostliny - většina je
jedovatá!
Proč morčeti škodí a jsou nevhodná některá
krmiva a lidské potraviny tepelně zpracované?
Morče je
100% hlodavec a býložravec...
v přírodě nenajde tepelně zpracované
potraviny.
Morčata jsou více rozmohlá mezi lidmi než dříve, tím
pádem vícpřekřížená/přešlechtěná a tudíž si
nesou víc různénegativní genetické zátěže než dříve... tudíž je i víc citlivějších jedinců, kteří
již nevydrží tolik, co "zdravá" morčata dříve.... nehledě na to, že dříve se nekrmili umělými
nesmysli vyráběnými synteticky, (chemicky a synteticky je velký rozdíl !) ale vyloženě přírodní
stravou. Dnes se vyrábí tolik škodlivého a když morčecí rodiče, prarodiče, praprarodiče jedli
špatné a nevhodné, kumuluje se vše v organismech a přenáší na celé další generace... tudíž potřebují
větší obezřetnost ve výživě než dříve.....
Zdroj:
kralici.cz - Jídelníček - Pamlsky
Protože mě zajímá zdraví morčat.... vědomosti mám čerpané
nejen z vlastních zkušeností, ale hlavně od veterinářů
specialistů na morčata (zejména MVDr.Viziová, Lietavcová, Sekyrová, Rosolová, Jekl, Hauptman,
stránky MVDr.Vítkové a dalších odborníků i jídelníček na Králíci.cz
Jen správně živené morčátko s neomezeným množstvím sena a dostatkem čerstvého a pestrého krmení může dělat radost zejména svým dětským kamarádům. Průměrně se dožívají 6 let, výjimečně až 10 let. Autorka textu: Ing. Kateřina