Svet-Stranek.cz
Azyl morčat u Reny

Tabulka vitamínů a jejich zdrojů Pro lidi:Zvířátka mají jen nás, jsou na nás závislá a od naší péče se odvíjí i délka jejich života.

Tabulka vitamínů a jejich zdrojů Pro lidi



Tabulka vitamínů a jejich zdrojů
Pro lidi

   Pozor na výživové tabulky: různé zdroje vyzdvihují určité potraviny a nezmiňují jiné. Já samozřejmě také! Proto v mé tabulce nenajdete údaje o živočišných zdrojích.

VITAMÍNY Potravinový zdroj Poznámky
vitamín A
(retinol)
klíčená vojtěška, mrkev, zelenina žluté a oranžové barvy, petržel, broskve, meruňky,tykev, dýně, listová zelenina… Vhodné přijímat retinonoidy (betakaroten, karotin, kryptoxantin) -provitamíny z kterých si organismus sám vytvoří vitamín A. Vitamín A udržuje dobrý stav pokožky zubů a sliznic, zraku, zvyšuje odolnost proti infekcím
 vitamín B1 (thiamin)   Sója, fazole a ostatní luštěniny, listová zelenina, ořechy, semena např. slunečnice, dýně, celá obilná zrna…   Pomáhá vstřebat škrob a cukr a zvyšuje chuť k jídlu pomáhá funkci jater a srdce, mozku a žaludku.  
vitamín B2 (riboflavin) mandle, řasy, listová zelenina, brokolice, hlávkové zelí, houby, celá obilná zrna, hrách, čočka, sojové produkty…   Zvyšuje odolnost proti nemocem, pomáhá růstu a vývoji (tvorba nových buněk), zlepšuje pokožku a zrak (ostrost a rozlišování barev, noční vidění), podporuje játra  
vitamín B3
 (niacin)  
mořská řasa kelp, listová zelenina, houby,arašídy, fazole, hrách, čočka, ořechy, sezamová a slunečnicová semena, obiloviny…   Podporuje psychické zdraví a nervový systém,zvyšuje chuť k jídlu, udržuje funkci nadledvinek, snižuje hladinu cholesterolu a trygliceridů  
vitamín B5
(kys.pantotenová)
Mrkev, zelí, fazole, čočka, hrách, sója, obiloviny, sezamová semena…   Antistresový vitamín (zvyšuje odolnost proti infekcím, únavě a stresu). Vyživuje pokožku, vlasy a sliznice  
vitamín B6
(pyridoxin)
Mrkev, sója, kapusta, čočka, obiloviny, květák, nebroušená rýže…   Slouží k syntéze aminokyselin, vyživuje CNS i periferní nervy, prevence deprese  
vitamín B12
(cyalkobaltamin)
fazolové klíčky, mořská řasa dulse, kombu, kostival lékařský, kvašená zelenina, hlíva ústřičná, fermentované sojové produkty (miso, sójová omáčka, natto, tempeh)…   chrání nervové buňky před degenerací, pomáhá vzniku červených krvinek, podporuje růst, je to produkt bakterií! Denní spotřeba 0,1mikrogramu  

Okolo vitamínu B12 panuje mnoho mýtů. Více informací o něm naleznete v článku "Maso, maso, maso".

Kyselina listová Meruňky, jablka, brokolice, špenát, hlávkové zelí a salát, pomeranče, brambory, čočka,fazole mungo, sója, květák, čekanka, hrášek, kapusta, petržel, pórek… Důležitá pro krvetvorbu a reprodukci DNA, působí proti potratům a podporuje normální růst plodu  
Biotin
(vitamín H) 
Obiloviny, sója, hrách, ořechy…   Udržuje zdravou a svěží pleť, podporuje CNS, pohlavní žlázy a růst a vývoj dětí. Prevence deprese.  
vitamín C
(kyselina askorbová)
brokolice, kapusta, květák, ovoce, řeřicha, petrželka, křen, ovoce, citrony, řepa, zelí, červený rybíz, jahody…   povzbuzuje růst a vývoj, udržuje šlachy, klouby,zuby, dásně, zvyšuje odolnost vůči infekcím,  
vitamín D  
(kalciferol)
ryby, sluneční záření…   podporuje vývoj kostí a zubů  
vitamín E  
(tokoferol)
listová zelenina, ořechy, semena, rostlinný olej, celá obilná zrna, jablka, mrkev, celer, sója, luštěniny… kladný vliv na rozmnožování, podporuje srdeční činnost a zpracování mastných kyselin, prevence potratu,
vitamín K  
(manadion)
výhonky vojtěšky, listová zelenina, mořské řasy, zelenina, celá obilná zrna, zelí, fazole, hrách, luštěniny… Tělo si ho tvoří ve zdravých střevech pomocí bakterií, podporuje krevní srážlivost, snižuje riziko krvácení  
Zdroj: 1/ internet 2/ Jiří Bodlák - Zdraví máme na talíři, Granit 2002 3/ V.Strnadelová, J. Zerzán – Radost z jídla, Anag 2005

Poznámky k tabulce:

  • Vitamíny A, D, E, K jsou vitamíny rozpustné v tucích, při zpracování je vhodné k surovinám obsahující vitamín A přidat lžičku rostlinného oleje, protože se tyto vitamíny v tuku rozpustí a pro organizmus jsou lépe zpracovatelné a využitelné. 
  • Některé vitamíny jsou termostabilní (neničí se varem), některé jsou termolabilní (ničí se varem). Dlouhodobým varem klesá: vitamín C, B1, B2, B6,
  • Světlo narušuje vitamín A, B2, a C 

autorka článku: Květa Svobodová (prosinec 2007)



návštěvníků stránky
celkem1 668 889
tento týden1 819
dnes436
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie. OK