Svet-Stranek.cz
Azyl morčat u Reny

NEVHODNÉ A ŠKODLIVÉ pro morče:Zvířátka mají jen nás, jsou na nás závislá a od naší péče se odvíjí i délka jejich života.

NEVHODNÉ A ŠKODLIVÉ pro morče

! NIKDY NEPODÁVÁME !
Morče je 100% býložravec a hlodavec!
  • Lidské potraviny vařené a tepelně zpracované
  • Zrní a barevné směsi se zrním způsobují trávicí obtíže. 
  • Tyčinky lepené medem nebo vejci, které ještě nadto bývají obalené v zrní, slunečnici, kukuřici, ořeších..U citlivějších jedinců  způsobují trávicí obtíže.
  • Suché pečivo (rohlíky, toastové chleby, tmavý barvený chleba, loupáky, croissanty, dalamánky). 
  • Minerální a solné kameny vůbec  nepotřebuje, ba naopak hrozí, že si zanese organismus solí či vápníkem, což vede k ledvinovým a močovým kamenům. Morče má samo dost mineralizovanou moč a pokud ho bude hryzat a lízat, tak jedině z nudy. 
  • Pamlsky s obsahem drůbeží moučky (mívají to některá vojtěšková kolečka, nebo cokoliv jiného, čtěte složení na obale)
  • Mléčné výrobky (jogurty, sýry...) – mléko obsahuje mléčný cukr (laktózu), která je pro všechny savce v dospělosti velmi těžko stravitelná. Jeho zásaditá povaha narušuje pH rovnováhu ve střevech.
  • Mléko (jogurtové dropsy, sušenky pro zvířata, snacky nebo ovocné dropsy, které mají ve složení mléko apod.)
  • Ořechy příliš tučné
  • Káva, čokoláda obojí je pro zvířata jedovaté a nedokáží je strávit.
  • Všechno lidské jídlo (sušenky, piškoty, křupky, brambůrky, pizzu, párky, salámy, šunku...)
Tvrdé sušené pečivo, před tím skladované 
v igelitu, strašně rychle se v něm dělají plísně, z toho  morče zažívací a dýchací problémy.
  • Brambory (obsahují jedovatý solanin)
  • Pažitka - šnytlík (dráždí sliznice)
  • Pórek (dráždí sliznice)
  • Cibule (dráždí sliznice)
  • Řeřicha (dráždí dýchací cesty)
  • Česnek i medvědí česnek (dráždí sliznice)
  • Rebarbora (jedovatá)
  • Zázvor
  • Olivy
  • Luštěniny - fazole (čerstvé jsou jedovaté
  •                    čočka (nadýmá)
  • Rýže a produkty z rýže
  • Slunečnicová semínka
  • Křen 
  • Houby 
  • Rozinky, sušené švestky a kandované ovoce
  • Živočišné produkty (maso a masné výrobky) 
  • Med a Vejce 
Nedávejte okurku, je vodnatá a těžká, bolí je pak bříško a jsou nadmutá! Začnou být vybíravá, jí méně sena, přerůstají stoličky až přestanou jíst uplně!! Když se dá 1 slabý plátek 1x za 7-14 dní, dá se, ale lidi je s ní cpou každý den, protože jí milují, že jim chutná a pak s nima řeším telefonáty, že je morče nadmuté, vybíravé, přerostlé zuby atd, proto sem už na okurku alergická! 
NEVHODNÉ jedovaté 
Exotické ovoce - Papája, Avokádo, 
Mango, Granátové jablko, Liči, Kumquat, 
Cherimoya, Curuba, Guáve, Physalis a pod. mohou při požití vyvolat otravu a těžké trávicí problémy, proto by neměly být podávány
Pokojové rostliny - většina je jedovatá! 

Proč morčeti škodí a jsou nevhodná některá 

krmiva a lidské potraviny tepelně zpracované?

Morče je100% hlodavec a býložravec... 
v přírodě nenajde tepelně zpracované potraviny. 
Morčata jsou více rozmohlá mezi lidmi než dříve, 
tím pádem víc překřížená/přešlechtěná a tudíž si nesou víc různé negativní genetické zátěže než dříve... tudíž je i víc citlivějších jedinců, kteří již nevydrží tolik, co "zdravá" morčata dříve.... nehledě na to, že dříve se nekrmili umělými nesmysli vyráběnými synteticky, (chemicky a synteticky je velký rozdíl !) ale vyloženě přírodní stravou. Dnes se vyrábí tolik škodlivého a když morčecí rodiče, prarodiče, praprarodiče jedli špatné a nevhodné, kumuluje se vše v organismech a přenáší na celé další generace... tudíž potřebují větší obezřetnost ve výživě než dříve.....

Zdroj: kralici.cz - Jídelníček - Pamlsky


Protože mě zajímá zdraví morčat.... vědomosti mám čerpané nejen z vlastních zkušeností, ale hlavně od veterinářů specialistů na morčata (zejména MVDr. Viziová, Lietavcová, Sekyrová, Rosolová, Jekl, Hauptman, stránky MVDr. Vítkové a dalších odborníků i jídelníček na Králíci.cz

Jen správně živené morčátko s neomezeným množstvím sena a dostatkem čerstvého a pestrého krmení může dělat radost zejména svým dětským kamarádům. Průměrně se dožívají 6 let, výjimečně až 10 let. Autorka textu: Ing. Kateřina


návštěvníků stránky
celkem1 668 900
tento týden1 830
dnes447
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie. OK